András Czifra

Rijnlands Symfonie Orkest

Niet actief

András Czifra (1953) werd geboren te Budapest, Hongarije. Hier begon hij zijn vioolstudie en vervolgde deze bij Arthur Grumiaux in Brussel, alwaar hij de Premier Prix behaalde. Daarna heeft hij lessen gevolgd bij Herman Krebbers en Rostislav Dubinsky, oprichter van het Borodinkwartet (Indiana University).

Met zijn vrouw, de pianiste Corine Touboul, vormde hij het ANCOR Duo en gaf hij talrijke recitals in vele landen. Het repertoire omvat nagenoeg de gehele sonate-literatuur voor viool en piano en talloze korte stukken in diverse stijlen. Als solist tijdens concerten met orkest wordt hij alom geprezen voor zijn warme vioolklank en persoonlijke stijl.

Nadat hij sinds 1995 directielessen volgde bij Roberto Benzi, is András Czifra ook actief als dirigent. Hij is medeoprichter en dirigent van Kamerorkest Touché in Rotterdam, en was dirigent van het Mendelssohn Strijkorkest (samengesteld uit studenten van Codarts Rotterdam). Tevens wordt hij regelmatig gevraagd als gastdirigent bij verschillende orkesten binnen en buiten Nederland. Behalve zijn langdurige verbintenis met Codarts Rotterdam, geeft hij regelmatig viool- en kamermuzieklessen en Masterclasses overal in Europa.

Vind je deze personen ook interessant?